Hoe kunt u uw meter en leidingen beschermen tegen vorst?

Chapô

Vorst is de vijand van uw waterleidingen. Voordat koning winter in het land is, is het belangrijk om uw installatie te beschermen.

gel-canalisation
Inhoud

Een bevroren meter kan niet meer gebruikt worden en de vervanging ervan zal u worden aangerekend (€ 203). Maar dat is niet het enige vervelende aspect. Ook als het ijs gaat smelten, kan er aanzienlijke schade ontstaan.

Het isoleren van de meter en de leidingen is geen absolute garantie tegen vorstschade. Toch geven we u graag een aantal tips en tricks.

Wie is verantwoordelijk voor wat?

U bent verantwoordelijk voor de bescherming van de aansluiting en de accessoires (inclusief de meter en de buitenkasten).

Lekkages als gevolg van de dooi kunnen voor aanzienlijke materiële en financiële schade zorgen. Denk eraan dat dit ook een impact kan hebben op de watervoorziening voor de rest van de buurt.

Denk aan de isolatie van uw installatie

Om het risico op schade te beperken, moet u eerst en vooral de meter én de leidingen en toestellen (bijvoorbeeld uw reduceerventiel) beschermen.

Uw meter bevindt zich aan de buitenkant van een gebouw (inspectieput enz.)

Voorzie isolatie aan de binnenzijde van de put (polystyreenplaten, zak met polystyreenbolletjes, hooi dat ingepakt is in folie of plastic zakken). Het deksel moet ook volledig waterdicht zijn. Voor meer zekerheid bedekt u het met plasticfolie en daarna met aarde. 

Controleer of er geen externe leidingen zijn die ook geïsoleerd moeten worden. 

Indien nodig kunt u een constante circulatie in het systeem handhaven door een dun straaltje water te laten doorstromen (enkel wanneer dit uiterst noodzakelijk is, dit brengt namelijk een hoge kost met zich mee).

 

Uw meter bevindt zich in de kelder of garage 

Probeer de temperatuur boven 0°C te houden.

Idealiter moet de temperatuur in de ruimtes boven 0°C worden gehouden. Om dit te bereiken, kunt u preventieve maatregelen nemen:

  • sluit potentiële toegangen voor koude lucht af (bv. deurafdichtingen) met behoud van voldoende ventilatie om aan de gasveiligheidsvoorschriften te voldoen;
  • voor meer veiligheid kunt u de meter en de leidingen inpakken met volledig droog isolatiemateriaal: polystyreenplaten, polyurethaanschuim. Vermijd materialen die vocht absorberen, zoals textiel, krantenpapier of glaswol;  
  • breng indien nodig een verwarmingslint aan op de installatie, waarbij u erop let dat de plastic buizen niet smelten, en wikkel ze in isolatie om het elektriciteitsverbruik te beperken;
  • indien nodig kunt u een constante circulatie in het systeem handhaven door een dun straaltje water te laten doorstromen (enkel wanneer dit uiterst noodzakelijk is, dit brengt namelijk een hoge kost met zich mee);
  • Zal uw woning langere tijd onbewoond blijven? Volg onze checklist met zaken waarop u moet letten bij langdurige afwezigheid.

 

Hoe kan ik nagaan of mijn systeem bevroren is?

V2 NL 2024

1. Neem een emmer en draai aftapkraan nr. 6 open om het systeem te testen.

  • Als er water door de aftapkraan loopt, dan is uw systeem werkzaam en niet bevroren.
  • Komt er geen water uit aftapkraan nr. 6? Dan is uw meter waarschijnlijk bevroren.

2. Vergeet niet om aftapkraan nr. 6 terug dicht te draaien.


Wat te doen bij bevroren leidingen?

Als uw installatie bevroren is, kunnen onze technici u niet helpen zolang het water bevroren is. 

Het is dan ook nutteloos om onze diensten te contacteren voordat u de installatie hebt ontdooid. Op dat moment is de kans groot dat we uw meter moeten vervangen wegens schade door de vorst. Is dat het geval? Bel ons op het nummer 087 / 87 87 87.

photo-illu-degel-v2
icon-conseil-2

Voordat u begint met het ontdooien van uw systeem is het belangrijk om te controleren of alle kranen, ook de aftapkraan nr. 6, goed dicht zijn. Draai, indien mogelijk, stopkraan nr. 5 dicht om ze langzaam terug open te draaien nadat u het systeem hebt ontdooid.


Om een bevroren installatie te ontdooien, kunt u een haardroger gebruiken (gebruik zeker geen warmtepistool, want dat kan de plastic leidingen beschadigen) of een verwarmingstoestel (draagbaar kacheltje) dat dicht bij de leidingen wordt geplaatst.

Dit is een langzaam proces dat enkele uren in beslag kan nemen. Test de aftapkraan nr. 6 regelmatig om de voortgang van de ontdooiing te controleren.

Wees waakzaam tijdens het ontdooien zodat u schade aan uw installatie kunt voorkomen. Bevroren water heeft een groter volume dan water, wat bij het ontdooien zou kunnen leiden tot barsten in de installatie. Die barsten kunnen op hun beurt lekkages veroorzaken nadat het water gesmolten is.

 

icon-attention
  • Stopkraan van uw particuliere installatie (nr. 5 in het schema) : indien u vaststelt dat uw installatie deze stopkraan niet heeft of dat deze defect is, neem dan onmiddellijk contact op met uw loodgieter om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Deze stopkraan is verplicht en moet u in staat stellen uw particuliere installatie af te sluiten zodat u wijzigingen, reparaties, enz. kunt door- of uitvoeren.
  • Stopkraan, eigendom van de SWDE (nr. 2 in het schema): in uitzonderlijke gevallen staan wij u toe deze af te sluiten, hoewel de kraan normaal gesproken uitsluitend bestemd is om de meter te vervangen.