7 manieren om uw waterverbruik te verminderen

Chapô

Er zijn enkele oplossingen om uw waterverbruik en dus uw waterfactuur onder controle te houden. Wat kunt u doen om uw portemonnee te sparen en actief bij te dragen aan het behoud van water, een kostbare hulpbron? 

banniere-reduire-conso-v2
Inhoud

1. Geef de voorkeur aan douchen

 

illu-douche

Als uw douche is uitgerust met een energiebesparende douchekop, verbruikt u tot 5 keer minder water dan wanneer u een bad had genomen. Let erop dat u niet te lang onder de douche staat, want met een douche van 15 minuten verbruikt u evenveel water als een bad (1 minuut = 12 liter). U kunt een douchetimer installeren: deze is waterbestendig en uitgerust met een ingebouwd alarm. Hiermee kunt u de tijd om te douchen vaststellen.

2. Vervang uw toiletspoeling

 

illu-wc

Door een toilet met dubbele drukknop. Als deze investering niet mogelijk is, kunt u ook doorspoelen met een of twee flessen water. U kunt ook droogtoiletten overwegen.


 

3. Vul uw apparaten
 

 

illus-machine-laver

Wacht tot uw apparaten (afwasmachine, wasmachine) vol zijn voordat u een programma start. 

4. Rust uw kranen uit met een schuimstraalmondstuk

 

illus-robinet

Deze luchtmengers zijn een eenvoudige manier om uw verbruik aanzienlijk te verminderen tegen lage kosten.   

5. Laat de kraan niet lopen

illus-swde-2021-elements-93


 

Terwijl u uw tanden poetst of uw handen wast. U kunt ook een (automatische) sensorkraan installeren.  

 

6. Besproei uw tuin met regenwater

illus-swde-2022-02-50


Doe dit niet op de heetste momenten van de dag. Op deze manier voorkomt u dat uw planten/groenten verbranden en dat het water te snel verdampt. Bovendien kan waterstress (in kleine mate) goed zijn voor uw planten en groenten, omdat ze op die manier hun wortelsysteem kunnen ontwikkelen. U kunt uw moestuin ook bedekken met stro, gemaaid gras en dode bladeren. Hierdoor wordt het water beter vastgehouden. 

7. Pas op voor waterlekken

illus-swde-2021-elements-69

Een kraan die druppelend lekt verspilt 4 liter/uur of 35 m³/jaar. Een lekkende toiletspoeling? 25 liter/uur of 219 m³/jaar. Zoals u kunt concluderen, is het belangrijk om uw verbruik regelmatig te controleren door uw meter af te lezen.

 

Als u wilt weten hoe uw dagelijkse verbruik is verdeeld, gebruik dan onze verbruikssimulator.

Verbruikssimulator