Geavanceerde infrastructuren voor kwaliteitsvol water

 

Voor de ontginning van oppervlaktewaterbronnen beschikt de SWDE over 7 productiecentra, die elk uitgerust zijn met een waterzuiveringsstation. Een overzicht.

De SWDE heeft op het vlak van waterzuivering een uitstekende knowhow opgebouwd, met name door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken, zoals nanofiltratie. Dit werd voor het eerst toegepast in 2002 in het station van Gaurain-Ramecroix en vervolgens in 2009 ook in de stations van Stembert en Eupen. De SWDE was de eerste onderneming in België die dit procedé gebruikte.

Gaurain-Ramecroix

Station de Gaurain-RamecroixDe productievestiging van Gaurain-Ramecroix (ook Transhennuyère genoemd) is operationeel sinds 2002 en pompt en behandelt water afkomstig uit diverse omliggende steengroeves. Hogedrukpompen voeren het gezuiverde water naar gemeenten in westelijk Henegouwen en Vlaanderen. Deze vestiging heeft een verwerkingscapaciteit van 1 100 m3 per uur, ofwel 26 400 m3 per dag of 10 miljoen m3 per jaar.

Soignies

Het station van Soignies is sinds 2007 in gebruik en behandelt water uit de nabijgelegen steengroeve van Henegouwen. Het station verwerkt 480 m3 water per uur, ofwel 10 000 m3 per dag of 4 miljoen m3 per jaar, en levert water aan verschillende gemeenten in Henegouwen, Waals-Brabant en West-Vlaanderen.

Ecaussinnes

Station de EcaussinesHet water wordt uit de naburige steengroeve van Restaumont geput. De verwerkingscapaciteit van het station van Ecaussinnes is 500 m3 per uur, ofwel 12 000 m3 per dag of 4,38 miljoen m3 per jaar. Het behandelde water gaat naar de industriezone van Feluy, de grootste industriële speler in de streek.

Eupen

Station de traitement EupenDe installaties werden gemoderniseerd en voldoen aan de Europese normen. Het station behandelt water uit de stuwdammen van de Vesder en de Gileppe en levert drinkwater aan verschillende gemeenten in de provincie Luik. Met een capaciteit van 110 000 m3 per dag (gekoppeld aan die van het station van Stembert) is dit een van de grootste stations in Europa. 

Stembert

Station de StembertNet als in het station van Eupen werden ook hier de installaties gemoderniseerd om te voldoen aan de Europese normen. Dit station bedient de regio van Eupen en Verviers, het Land van Herve en de omgeving van Luik. Met een capaciteit van 110 000 m3 per dag (gekoppeld aan die van het station van Eupen) is dit een van de grootste stations in Europa.

Nisramont

station de NisramontHet stuwdamcomplex van Nisramont bedient de gemeenten van Marche en het noorden van de provincie Luxemburg, alsook de hoogvlakte van Bastenaken (tot in Martelange).

Couvin

Het stuwdamcomplex van de Ry de Rome bedient de streek van Couvin, de Viroin-vallei, de stuwmeren van de Eau d’Heure en de gemeenten Philippeville en Florennes.

Jambes

De vestiging in Jambes dateert van 1890 en is zo een van de oudste waterwinningsplaatsen van de SWDE. Het huidige waterzuiveringsstation is sinds begin deze eeuw operationeel. Met een debiet van 10 000 m³ per dag bedient dit station het centrum van Namen, Jambes, Erpent, Wierde, Nanine, Wépion, Malonne.